Een huis kopen: verborgen gebreken

Je hebt het huis van je dromen gevonden. Als je dat huis koopt, ga je er van uit dat je het normaal kunt gebruiken. Zijn er (verborgen) gebreken, dan kan dat misschien niet. In dat geval kun je de schade verhalen op de verkoper. Behalve als je van tevoren weet welke gebreken er zijn.

Informatieplicht
De verkoper heeft een informatieplicht: hij is verplicht je te laten weten of het huis gebreken heeft en welke dat zijn. Als eigenaar en bewoner is hij bij uitstek degene die je alles kan vertellen over jouw droomhuis. Maar als het gaat om overduidelijke gebreken die je zelf ook meteen kunt zien, dan hoeft de verkoper die niet apart te noemen.

Onderzoeksplicht
Als koper heb je zelf een onderzoeksplicht. Je mag er namelijk niet vanuit gaan dat de verkoper je alles vertelt. Zeker als de gebreken toch al duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld een vloer die wel erg schuin afloopt. Als je zoiets dan niet zelf onderzoekt, of laat onderzoeken, wordt het moeilijk om de verkoper later aansprakelijk te stellen. Wil je zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Zorg dan zelf voor een bouwtechnische keuring.
En wil je het huis gaan verbouwen, dan is het handig om vooraf bij de gemeente te informeren of jouw plannen wel uitgevoerd kunnen worden.

Gebreken na overdracht
Komen er na de overdracht nog gebreken naar boven, dan kun je daarvoor bij de verkoper aankloppen. Of de verkoper ook aansprakelijk is, hangt af van een aantal factoren.
Welke informatie heeft de verkoper gegeven? En heb je zelf voldoende onderzoek gedaan?
Zijn het verborgen gebreken, dan is het de vraag of de verkoper ervan wist. Dat is niet altijd makkelijk te bewijzen. Daarom is het goed om de verkoper eerst de kans te geven de schade te herstellen. Doet hij dat niet, of niet goed genoeg, dan kun je proberen de schade op hem te verhalen.

Heb je vragen over het kopen van een huis of wil je voorkomen dat jouw droomhuis een nachtmerrie wordt? Regel je zaken dan goed bij jouw notaris.

[:nl _i=”0″ _address=”0″ /][: _i=”3″ _address=”3″ /]